Wie o wie is het deze week?
-
19 december 2005
Geboren in 1947 in Maastricht en opgegroeid in Heemstede. Na zijn schooltijd kreeg hij wat onduidelijke baantjes waarin hij niet echt zijn draai kon vinden. Zo was hij onder andere steward bij Lufthansa, maar werd hij ontslagen vanwege een beetje hash voor eigen gebruik. Ook woonde hij drie jaar lang in een commune, waarin hij flink experimenteerde met drugs en zijn sexuele voorkeur uitzocht.
Zoals voor zoveel TV-persoonlijkheden kwam hij eind jaren '70 gelukkig in contact met de AVRO. Daar werd hij omroeper, een beroep dat tegenwoordig bijna niet meer voorkomt. Hij mocht de AVRO-programma's aan- en afkondigen, met een vrolijk tekstje waardoor de kijker alvast wist wat er ging komen.
Hij was meteen een begrip. Niet alleen was hij een mannelijke omroeper tussen de vele vrouwelijke omroepers, ook was hij omroeper met een geheel eigen stijl. Hij kreeg al snel een bijnaam die zijn stijl accuraat beschreef: de Sprekende Etalagepop. Ondanks de denigrerende bijnaam werd hij razend populair: hij kreeg zelfs een eigen fanclub.
Zijn presentatietalent ontging de AVRO niet, en al snel mocht hij ook een programma presenteren. Dat werd de Kinderbios, op woensdagmiddag. Het lag gelukkig niet te ver van zijn omroepwerk verwijderd: samen met een roodharige pop met sproeten die Boris heette praatte hij wat tekenfilms aan elkaar.
Een duopresentatie is natuurlijk niet echt de top, je deelt het altijd met een ander. Gelukkig werd hij steeds beter in zijn vak, en op een gegeven moment overstraalde hij Boris compleet. Joop van den Ende zag het talent van onze knapperd, en bood hem een eigen spelshow aan.
Dat werd "Rad van Fortuin". Een programma waarin kandidaten een soort galgje moesten spelen, waarbij een groot rad bepaalde hoeveel geld ze met een goede letter konden winnen. Het werd één van de grootste successen van RTL4, dankzij onze knapperd en dankzij de knappe dames die de bordjes met de letters mochten omdraaien. Vanwege zijn bekendheid mocht hij ook wat radiowerk gaan doen: bij Radio Noordzee konden ze wel een bekende naam gebruiken.
Jarenlang presenteerde hij dit succesvolle spel, totdat RTL4 het niet meer zag zitten. Het Rad werd gepromoveerd van een dagelijkse spelshow tot een wekelijkse, en tegenover Studio Sport op de zondagavond gezet. Geen wonder dat het een jaar later wegens tegenvallende kijkcijfers werd opgeheven.
Onze knapperd werd TV-werkloos, en korte tijd later ook radiowerkloos. Omdat hij niet meer op TV kwam werd hij een minder-bekende Nederlander, en dat kan natuurlijk niet bij Radio Noordzee. Zijn radioprogramma werd opgeheven.
Ook in zijn privéleven ging het niet goed: hij scheidde na ruim twintig raar van zijn vriend en ging op zichzelf wonen. Als nieuwe woning koos hij een watervilla in Amsterdam. Op zich een prima keus, ware het niet dat hij aan de route van de rondvaartboten lag. Al snel kwam zijn watervilla in de toeristenrondleidingen voor. Ontelbare Japanners hebben een blij fotomoment gehad dankzij de volgende tekst: "Now we are passing the houseboat of the host of the Wheel of Fortune of the Netherlands".
Het plan van onze knapperd om rustig weer tot zichzelf te komen werd wreed verstoord door de toeristen. Gelukkig waren de rondvaartbootkapiteins niet al te lullig; op verzoek van onze knapperd schrapten ze zijn naam uit de rondleiding. Een weldadige rust daalde neer over de watervilla van onze knapperd.
Totdat Joop van den Ende weer belde. Ondanks zijn ontslag bij RTL4 zag Joop nog toekomst in ons presenteertalent. Eerder had hij al een groots gebaar gemaakt door een straat in Show Bizz City naar onze knapperd te noemen. Het was het gangetje naar de toiletten, maar toch. Joop had dit keer een schitterend aanbod: een nieuwe kwis! En niet zomaar eentje, maar een met iets meer niveau dan het Rad. Het werd het Millenniumspel, een kwis met vragen over de twintigste eeuw. Dat soort spelletjes was erg populair tijdens de eeuwwisseling, en toen dat eenmaal achter de rug was werd het spel ook snel van het scherm gehaald. Onze knapperd was weer werkloos.
En zo is het nu eigenlijk nog steeds. Hij is te huur (voor weinig) als presentator, hij duikt af en toe nog wel eens op in een "herinnert u zich deze nog nog nog"-programma, en hij wordt nog steeds gevraagd voor Sterrenslag. Maar eigenlijk is hij wel zo'n beetje klaar met TV. Zoals hij zelf zegt: "Na 26 jaar intensief werken vind ik het wel genoeg. Sterrenslag in de sneeuw was heel leuk om te doen, maar tegelijkertijd merkte ik hoeveel energie televisie maken kost".