Wie o wie is het deze week?
-
25 december 2005
Geboren in 1969 in Purmerend. Omdat niemand graag in Purmerend opgroeit ging hij vaak bij zijn opa en oma in IJmuiden logeren. Die waren daar natuurlijk ook niet blij mee, dus om hem bezig te houden gaven ze hem een goocheldoos.
Dat was een goed idee. Onze knapperd had talent, en hij begon voorstellingen te geven op verjaardagen van vriendjes en vriendjes. Al snel deed hij mee met goochelwedstrijden en op zijn veertiende werd hij Nederlands én Europees Jeugdkampioen goochelen. Ook won hij de Wenigini-Prijs, een unieke prijs die tot nu toe alleen door hem is gewonnen.
Na het winnen van deze prijzen pakt hij het wat serieuzer aan. Hij laat zijn haar groeien, koopt een windmachine en vormt samen met Sittah een goochelduo. Samen winnen ze met het nummer "De snelste Metamorfose ter Wereld" de Grand Prix van Nederland én de prestigieuze Henk Vermeijden Wisselprijs.
1992 werd het jaar van zijn grote doorbraak. Hij trad op in Blackpool, in Frankrijk, Japan, Zuid-Amerika, de VS, Europa en het Caraïbisch gebied. Ook won hij de eerste prijs op het Internationale Magic Fachkongress in Duitsland, en mocht hij het openingsoptreden doen op het driejaarlijkse congres van de Fédération Internationale des Sociétés Magiques.
Zoveel internationaal succes zou menigeen naar zijn hoofd stijgen, maar onze knapperd bleef gewoon met beide voeten op de grond tussen de kikkers staan. Geen fancy show in Las Vegas, maar lekker optreden voor campinggasten met een eigen show in Duinrell werd zijn nieuwe kunstje. In een jaar tijd wist hij maar liefst 170.000 bezoekers te trekken.
Zoveel bezoekers, dat wil iedereen wel. Al snel mocht hij meedoen met de André van Duin Revue, de theatertournee van Gerard Joling en de Duitstalige versie van de Surprise Show, gepresenteerd door Linda die Mol. Ook schnabbelde hij voor iedereen die maar wilde betalen: zo toverde hij bijvoorbeeld de nieuwste Mercedes SLK tevoorschijn tussen 6000 uitzinnige gasten. Het geld dat hij hiermee verdiende besteedde hij aan nieuwe trucs. Zoals zoveel goochelaars bedenkt hij zijn trucs niet zelf, maar koopt hij ze van anderen, en hoeft hij ze alleen maar mooi uit te voeren.
Losse optredens doen was leuk, maar onze knapperd wilde meer. Hij begon een nieuwe uitdaging: een eigen grote avondvullende theatershow. Met een gedeelte hiervan deed hij mee met het WK goochelen, waar hij een tweede plaats in de wacht wist te slepen. Tweede is geen eerste, en om zijn mislukking te verbergen kocht en bedacht een nieuwe theatershow, waarmee hij Europa introk.
Imiddels was zijn halve familie betrokken geraakt bij zijn goochelbedrijf: zijn vader en zijn broer regelen het zakelijke gedeelte van de shows. Tijdens het kopen en bedenken van zijn derde show overlijdt onverwacht zijn vader. Toch komt die derde show er: onder het motto "The Show Must Go On" en "Pappa Klaas zou het zo gewild hebben" wordt er gewoon doorgewerkt.
Zoveel nieuwe shows in zo'n korte tijd, dat is natuurlijk erg knap. Het bracht echter ook een hoop stress met zich mee, en ook het gesleep met alle spullen van theater naar theater ging onze knapperd vervelen. Blij was hij dan ook met een aanbieding van de Efteling: een eigen show in het Eftelingtheater. Niet alleen een vast plek was erg aantrekkelijk, ook elke dag het Carnaval Festival kunnen bezoeken was een groot pluspunt.
Doordat hij nu vast in Nederland was kon hij twee jeugddromen laten uitkomen: hij kocht een reclamebord achter het doel bij voetbalclub Telstar, en hij nam een singletje op met de enige echte Tatjana Simic!
Toch bleef het idee van reizen met een eigen show kriebelen. Een vaste show is leuk, maar wordt al snel routine, waardoor je niet meer zo scherp op de planken staat. Om de sleur te vermijden ga je rare dingen doen, of zoals onze knapperd zelf zegt: "Het zwiert toch niet zo lekker over het podium als je de avond ervoor een fles Sambuca soldaat hebt gemaakt".
Na een jaar Efteling nam hij afscheid. Hij kocht allerlei nieuwe trucs en ging weer op pad. Maar liefst drie complete vrachtwagens zijn nodig om alle spullen mee te nemen, waarbij vooral de windmachines een hoop ruimte innemen. Met zijn mobiele show deed hij ook nog allerlei losse optredens, waarbij zijn Spannende Großillusionen vooral in Duitsland succesvol zijn.
Eind 2005 volgt misschien wel het hoogtepunt van zijn carriëre: hij mag tijdens de loting van het WK voetbal maar liefst zes minuten optreden. Het werd een weergaloos optreden, waar zelfs Johan Cruijff niet alles van snapte. Het verhaal gaat dat hij van de UEFA niet te dicht in de buurt van de lotingsbekers mocht komen, maar dat is natuurlijk een broodje aap-verhaal: het interesseert immers geen zinnig mens wat er precies uit een loting voor wat potjes voetbal komt, en dus al helemaal niet hoe die loting tot stand gekomen is.