Echte warme chocolademelk met slagroom
Drs. DikkieDrs. Mariska weet raad over drank, maar ze was nog een hele belangrijke drank vergeten: warme chocolademelk met slagroom. Een hartstikke hip drankje, te bestellen in elke dancing, en met een beerenburgje erbij kun je er nog dronken van worden ook. Daarnaast is het een prima drankje voor degenen die aan de lijn doen: één goede grote mok warme chocolademelk en je hebt al je calorieën voor die dag alweer binnen!
Ik bedoel natuurlijk niet van die in de magnetron opgewarme Nutricia, maar echte zelfgemaakte. Voor degenen die het ook eens willen proberen, hier volgt het recept.
Wat heb je nodig
Om chocolademelk te maken moet je natuurlijk eerst de nodige ingrediënten verzamelen. Ik heb er plaatjes bijgezet om het wat visualiseren wat makkelijker maken.
Ingrediënten
Cacao. Heeft een beetje een chocoladesmaak en is daarom prima geschikt voor het "chocolade"-gedeelte van chocolademelk.
Melk. Afgeroomd koeieuierkliervocht, lafjes opgewarmd tot 70 graden, en desondanks toch erg lekker. Nodig voor het "melk"-gedeelte van chocolademelk.
Suiker. Gemaakt van riet of biet, en verkrijgbaar in pakken of in klontjes, in vele smaken en kleuren en fijnheden. Doodgewone witte kristalsuiker is prima geschikt voor dit recept. Nodig om de boel een beetje zoeter te maken.
Slagroom. Ook alweer zo'n mooi product van ons stamboekvee. Er zijn ook light-varianten te krijgen, maar die zijn af te raden omdat ze a) veel duurder en b) veel minder lekker zijn. Nodig voor het "met slagroom"-gedeelte.
Keukengerei
Naast ingrediënten heb je ook keukengerei nodig. Hier is de lijst:
Mok. Chocolademelk kun je op twee manieren drinken: uit een glas met een soort metalen frutseltje met een oortje eromheengeknutseld (vooral gangbaar in de horeca) of uit een mok (vooral gangbaar thuis). Mokken die gebruikt worden voor warme chocolademelk moeten bij voorkeur een landelijk motiefje hebben; koeienmokken zijn prima geschikt.
Garde. Nodig om slagroom mee te kloppen. Als je geen garde hebt dan kun je eventueel ook een of twee vorken gebruiken, en als je die zelfs niet hebt kun je een mixer, staafmixer of tarzan gebruiken. Handmatig kloppen met een garde heeft de voorkeur, omdat je daarmee veel meer gevoel in de slagroom kunt leggen en daardoor een betere controle hebt over het eindproduct.
Lepel (groot). Nodig om de slagroom op de chocolademelk te scheppen. Om te laten zien dat het echt een grote lepel is heb ik mijn nette hoge hoed erbijgezet. Eventueel kun je ook ander schepachtig gereedschap gebruiken.
Lepel (klein). Nodig om cacao in de mok te scheppen, en om mee te roeren. Om een idee te geven van de grootte van de kleine lepel heb ik hem op mijn horloge gelegd.
Kom. Om de slagroom in te kloppen. Bij voorkeur een witte plastic kom, maar ook hier kun je eventueel zelf variëren.
Pan. Nodig om de melk op te warmen. Neem bij voorkeur een steelpan, want dat schenkt veel makkelijker. Er zijn zelfs pannen met schenktuitjes, als je er zoeen hebt moet je die gebruiken. Frituurpannen worden afgeraden.
Fornuis. Apparaat dat gemaakt is om pannen te verwarmen. Er zijn vele mogelijke uitvoeringen: op gas, op kolen, electrisch, op hout, inductie, etc. Gas is verreweg het handigst, omdat je de grootte van de vlam makkelijk kan regelen, alle pannen in ieder geval geschikt zijn voor gasfornuizen en de warmte meteen weg is als je het gas uitdraait. Ook zijn gasfornuizen makkelijker aan te steken dan hout- of kolenfornuizen, en heel veel makkelijker aan te steken dan electrische (voordat die branden ben je een uur verder...).
Eindelijk beginnen
Als je alle ingrediënten en gereedschappen verzameld hebt kun je beginnen met het maken van de chocolademelk. We beginnen met de slagroom.
Doe de slagroom in de kom, doe er een beetje suiker bij en sla net zo lang met de garde tot het lekker stijf is. Hoe meer suiker, hoe zoeter, dus doe er niet teveel in. Slagroom die kraakt tussen je tanden is te zoet.
Niet te lang doorkloppen, want dan wordt het boter. Vooral met een (staaf)mixer kun je makkelijk te ver gaan, vandaar dat een garde wordt aangeraden.
Het is precies goed als je de kom op z'n kop kan houden zonder dat er wat uitvalt. Dit kun je het beste uitproberen boven iemand anders' hoofd.
De slagroom is nu klaar, je kan hem even in de koelkast zetten zodat-ie koud blijft. We gaan nu verder met de chocolademelk zelf.
Doe de melk in de pan, en zet dat op het fornuis. Om te weten hoeveel melk je nodig hebt schenk je eerst je mok vol met melk, en giet dan de mok leeg in de pan. Als je meerdere mokken tegelijk maakt doe je dat dan ook met de andere mokken. Zo krijg je precies genoeg melk in je pan. Steek het fornuis aan, zodat de melk in de pan warm wordt.
Terwijl de melk opwarmt kun je alvast de volgende stap doen: het maken van het basispapje in de mok.
Schep met de kleine lepel wat cacao in de mok. Hoe meer cacao je schept, des te sterker wordt je chocolademelk van smaak. Twee flinke scheppen is meestal wel genoeg.
Doe er een beetje suiker bij, ook hier geldt weer hoe meer suiker, hoe zoeter het eindresultaat. Ook hier is twee scheppen wel genoeg.
Doe er een klein scheutje koude melk bij. Niet teveel, want koude melk werkt tegen warme melk in.
Controleer ondertussen of de melk nog niet kookt. Dat merk je snel genoeg, melk heeft de prettige eigenschap dat het op meerdere zintuigelijke niveaus signalen geeft als het kookt:
- Je ziet het: er komen bellen in de melk.
- Je hoort het: als je met je oor vlak boven kokende melk gaat hangen door je heel zachtjes "boepboepboep".
- Je voelt het: au dat is heet.
- Je ruikt het: moeilijk te omschrijven, maar het ruikt iets anders dan gewone melk. Tip: laat melk eens een keer flink doorkoken en ruik dan het verschil.
In de foto hierboven kookt de melk nog niet, maar al wel bijna. Je ziet al kleine belletje. Ga snel verder met je papje.
Roer nu alles door elkaar totdat je een mooi glad papje hebt. Wil het niet lukken en blijft het stoffig en vol met klonten, dan kun je nog een klein beetje meer melk toevoegen. Hoe gladder je papje wordt, hoe beter uiteindelijk je chocolademelk. Proef ook alvast (altijd handig om te controleren of je niet per ongeluk nootmuskaat ipv cacao genomen hebt), maar proef niet teveel want dan moet je een nieuw papje maken.
Hee de melk kookt inmiddels. Eigenlijk ben je nu iets te laat, de melk geeft alweer een signaal waaraan je dat kan zien: het wil de pan uit klimmen, en er komt zwarte rook vanaf. Zet snel het gas uit (ja, hier is het handig om op gas te koken...)
Maak snel een nieuw papje in je mok, want je oude papje heb je inmiddels toch opgeproefd. Giet de kokende melk voorzichtig op het papje in je mok. Giet door tot je mok bijna vol is. Kijk uit, kokende melk is heet en geeft lelijke plekken als je het over je lijf krijgt.
Roer dan voorzichtig met je kleine lepel de melk en je papje door elkaar heen tot je een egale bruine drank hebt. Tadaa! De chocolademelk is af!
Pak de kom met slagroom weer uit de koelkast, en neem met de grote lepel een grote schep slagroom uit de kom.
Deponeer de slagroom voorzichtig op je chocolademelk. Herhaal dat een paar keer, totdat je mok echt helemaal vol zit.
Voor het mooie kun je nog een klein beetje losse cacao over de slagroom heenstrooien. Dit moet je wel snel doen want de slagroom smelt in rap tempo in je chocolademelk.
De beste manier om het te nuttigen
Je kan warme chocolademelk met slagroom op verschillende manieren naar binnen werken:
- Laten afkoelen en drinken. Nadeel: het is dan geen warme chocolademelk meer, en waarom zou je zoveel moeite doen om het warm te maken om het vervolgens af te laten koelen?
- Voorzichtig kleine slokjes nemen. Nadeel: je neemt toch altijd een slok die te groot is, en je krijgt allemaal slagroom in je snor.
- De slagroom eraf eten, en dan wachten tot de chocolademelk wat afgekoeld is zodat je die kan opdrinken. Nadeel: het is "warme chocolademelk mét slagroom", niet "lauwe chocolademelk na slagroom".
Nee, de beste manier om warme chocolademelk met slagroom te nuttigen is als volgt:
- Pak je kleine lepel.
- Schep een klein beetje chocolademelk op je kleine lepel. Omdat je door de slagroom heenmoet komt er vanzelf ook een beetje slagroom bij.
- Eet je kleine lepel leeg.
- Schep opnieuw een beetje chocolademelk met slagroom op je kleine lepel, en eet dit ook op.
- Herhaal totdat je geen slagroom meer ziet.
- Schep met je grote lepel opnieuw een boel slagroom op je warme chocolademelk.
- Neem weer kleine schepjes chocolademelk met slagroom met je kleine lepel, totdat de slagroom weer op is.
- Schep weer nieuwe slagroom erop, eet het weer allemaal op en herhaal totdat je uiteindelijk alle chocolademelk op hebt.
Zo dat is genieten. Je kunt het extra lekker maken door er een borrel beerenurg bij te doen, of gevulde koeken of een punt warme appelgebak met slagroom.
Opruimen
Tja, aan elk feest komt een einde. Opruimen van de troep die je gemaakt hebt moet ook gebeuren
Zo ziet je fornuis eruit na een geslaagde kop warme chocolademelk. Tijd om op te ruimen.
De bodem van de pan heeft goede vriendjes gemaakt met de melk.
Gelukkig heb ik een heeeeele grote afwasteil.